miercuri, 7 decembrie 2011

Speranţă pentru copiii cu Sindrom Down


Asociaţia copiilor și tinerilor cu Sindrom Down  ,,Ne Trebuie Speranță" continuă seria evenimentelor cuprinse în campania ,,Sindromul Down- Toate speranțele sus !” inițiată de Radio România.
Biblioteca Județeană Botoșani a găzduit Masa Rotunda :,,Cum sunt percepute persoanele cu Sindrom Down și alte dizabilități intelectuale în comunitatea noastră. – Modele de buna practica”. La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, cadre didactice, copii și părinți ai copiilor cu Sindrom Down și alte dizabilități intelectuale.  
"Întâlnirea a fost una de succes deoarece numărul persoanelor participante care au răspuns pozitiv invitației a fost mare. Acest fapt a demonstrat că s-a reușit atragerea atenției publice, instituțiilor asupra prezenței persoanelor cu Sindrom Down, cu dizabilități și importanța integrării acestora în societate", a declarat Silvia Griciuc preşedintele Asociaţiei Ne Trebuie Speranţă Botoşani .    
Cadrele didactice  au prezentat metodele de lucru pe care le utilizează în activitățile didactice la clasele unde sunt și elevi cu Sindrom Down. Au pus în discuție realizările, dar și obstacolele pe care le întâmpină uneori atât elevii ,cât și cadrele didactice , în ceea ce privește acceptarea socială.

  Paula Bolohan, moderator eveniment:  
             ,, Activitatea s-a desfășurat în sala de lectură a Bibliotecii Județene. Discuțiile noastre au atras atenția persoanelor aflate în sala alăturată. Și-au abandonat activitatea și erau absorbiți de discuțiile noaste .Pentru mine acest aspect a fost extraordinar….Eram ascultați de persoane care chiar puteau să ne ignore…
                      Viața ne oferă lecții …EU am mai primit una…O domnișoară s-a apropiat timid
la final spre grupul nostru,dorind să-l salute pe Andrei și familia acestuia. Masterand ,venise la bibliotecă  pentru a-și pregăti lucrarea de licență. Veți spune..că nu e nimic semnificativ….Pășea cu dificultate,când a ajuns în câmpul nostru vizual am văzut cu toții că fetița are handicap locomotor. Ne urmărise în tăcere, în umbră activitatea.  S-a întrebat dacă prezența ei acolo era întâmplătoare..
          Nu! N-a fost sigur. Poate că ea a înțeles că sunt și OAMENI cu suflet cărora le pasă de semenii lor,iar noi cei prezenți și mai ales eu.. am primit o,, Lecție de viață!,,…Licențiată în psihologie ,dorește să devină logoped. Și-a ales această profesie tocmai din dorința de a lucra cu copii cu dizabilități . Ce a DETERMINAT-O să aleagă această profesie….,,eu pot să-i înțeleg,sunt ca ei ,nu eu am ales să fiu o persoană cu dizabilitate…,,…
                Restul a fost TĂCERE…."


SPECTACOL CARITABIL în parteneriat cu B-Right Media şi Vis de Artist
Sâmbătă, 3 decembrie, în sala de spectacole a Teatrului Vasilache, a fost organizat spectacolul caritabil "Priveşte lumea prin ochii mei",  în parteneriat cu Asociaţia B-Right Media şi Asociaţia culturală Vis de Artist. Au fost prezenţi pe scenă zeci de copii, cu şi fără dizabilităţi, care au  oferit momente artistice în scop caritabil. În acorduri muzicale au păşit pe scenă copii de la Asociaţia Culturală vis de Artist, de la şcoli, grădiniţe şi licee din oraş, dar şi majoretele de la Palatul Copiilor.
În paralel, holul Teatrului Vasilache a găzduit un bazar caritabil, unde au fost oferite obiecte realizate de beneficiarii şi voluntarii asociaţiei, în schimbul unor donaţii. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Free Blogger Templates | Walgreens Printable Coupons