miercuri, 21 martie 2012

„Tineret în ... pasiune”


Cu aceste cuvinte își încheia discursul de final Adrian Vașnic, cuvinte ce sintetizează filosofia programului  Tineretului în Acțiune, în general, și atmosfera cursului de scriere de propuneri de finanțare în context TiA pe care l-a condus, alături de Mihaela Sabadac, ambii  formatori în cadrul programului Tineret în Acțiune. Evenimentul reprezintă o materializare a unui efort comun din partea Asociației B-Right Media, Consiliului Județean al Elevilor Botoșani și Direcției Județene pentru Tineret și Sport Botoșani. Timp de trei zile, Complexul Europa a găzduit doi formatori cu o bogată expriență în scrierea și managementul de proiecte și 21 de cursați ce și-au aplecat atenția către cunoaștere, împreună marcând un eveniment cu un impact deosebit asupra societății civile din Botoșani.


Dar..ce este TiA?
 Mai aproape de concret, programul Tineret în Acțiune este o inițiativă a Comisiei Europene, prin care sprijină financiar  inițiativele tinerilor și implicarea lor în acțiuni pentru comunitate,dar  în substanța lui, conține o doza considerabilă din valorile și practicile europene. Deși discutăm despre sute de mii de euro, statistici, proiecte respinse, evaluatori riguroși, TiA reprezintă forma unui fond aproape utopic, bazat pe încredere, idealuri, construcție. Într-una dintre pauze, Mihaela Sabadac ne vorbea despre cum un program european are Încredere în tineri,și în mod paradoxal, le oferă sprijin financiar pentru a trece printr-un proces de învățare, mult mai important uneori decât rezultatele propriu-zise ale proiectului. Adrian Vașnic  a completat seria de învățăminte la minut și ne-a demontat neîncrederea întrebându-ne dacă este utopic să ai încredere în tineri.
Trei zile
Similar unui număr magic dintr-un basm, efectul cifrei trei a fost unul posibil și datorită unui program bine construit şi adaptat nevoilor participanţilor. Dacă prima zi a cuprins jocuri de cunoaştere, celelalte două zile s-au aflat într-un crescendo, culminând cu momentul depunerii celor două proiecte. Prezentarea generală a programului Tineret în Acţiune şi o atenţie sporită asupra acţiunilor specifice a caracterizat debutul cursului. Dimineaţa următoarei zile s-a aflat sub semnul …senzationalului, doarece TiA TV i-a vizitat pe cursanţi în căutarea Elod..celor  cinci, patru, şase şi doua jumătăţi sau opt acţiuni din cadrul programului. După analiza nevoilor,stabilirea obiectivelor şi activităţilor a urmat şi partea „serioasă” a cursului în care Francois din Franţa ne-a vizitat într-un Schimb de Tineri şi întâlnire pe politici de tineret s-a transformat într-o veritabilă demonstraţie de parkour. Mult aşteptatul şi controversatul buget şi-a făcut simţită prezenţa în ultima zi a cursului, alături de plicurile mai mult sau mai puţin A4 în care se aflau cele două proiecte trimise către o mini-comisie improvizată. 
Evident,acestea sunt mostre ale libertăţii şi deschiderii cu care trainerii au abordat participanţii, căci metodele de lucru non-formale ascund munca şi atenţia  celor doi formatori. Cursul, gândit să acopere nevoile şi cerinţele celor prezenţi, a oferit o viziune completă şi inovatoare asupra ofertei din cadrul programului Tineret în … Acţiune, dar şi un mediu propice dezvoltării de idei şi iniţiative.

Semnat,
Un telespectator



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Free Blogger Templates | Walgreens Printable Coupons